Zupa krem ze świeżego, zielonego groszku…

Zupa krem ze świeżego, zielonego groszku to idealna i orzeźwiająca propozycja na letnie dni. Przedstawiamy prosty przepis na ten wakacyjny przysmak!

Depositphotos 200800046 s 2019

Składniki:

  • 800 g świeżego, zielonego groszku,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki oleju z czosnkiem i z ziołami,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 0,5 cytryny,
  • kozieradka do smaku,
  • pieprz i sól do smaku,
  • ziarna czarnuszki i sezamu.

Przygotowanie:

Pokrój cebulę w kostkę. W garnku rozgrzej olej z czosnkiem i z ziołami. Wrzuć cebulę i smaż do momentu, aż się zeszkli. Dodaj świeży, zielony groszek. Całość zalej bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż groszek będzie miękki. Pod koniec gotowania, dopraw zupę solą, pieprzem i kozieradką. Następnie dodaj sok z cytryny. Zmiksuj całość blenderem. Na koniec posyp zupę ziarnami czarnuszki i sezamu.

Smacznego!

Leave a Reply