
Regionalne smaki przeżywają prawdziwy renesans. Zapraszam do zapoznania się z kujawskim przepisem na Parzybrodę z Jałowcową koszyczkową. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki:
– kiełbasa Jałowcowa koszyczkowa firmy Gzella – 200g
– olej – 2 łyżki
– cebula – 2 szt.
– marchewka – 1 średnia szt.
– kapusta pekińska – 1 średnia szt.
– pomidor – 1 średnia szt.
– śmietana kwaśna 18% – 150 ml
– koperek – 1 mały pęczek
– sól, pieprz, cukier do smaku
– masło – 1 łyżka
Wykonanie:
Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę razem poddusić. Do całości dodać marchewkę startą na grubym oczku i poszatkowaną kapustę pekińską. Posolić, wymieszać i dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, pokrojony koperek i śmietanę. Doprawić do smaku pieprzem, odrobiną cukru, doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać łyżkę masła i wymieszać.

Parzybroda z kiełbasą jałowcową
Smacznego!