
Naturalne i świeże mleko zawdzięcza swój smak oraz wysoką jakość mikrofiltracji i pasteryzacji w niskiej temperaturze.
Mleko produkowane w w Ostrołęce pochodzi z wyselekcjonowanych gospodarstw na terenie Kurpi Zielonych, obszaru o unikalnej przyrodzie i czystym środowisku. Dzięki specjalnemu procesowi obróbki, zachowuje naturalny smak oraz aromat świeżego mleka.

(Mleko Wiejskie firmy Piątnica)
Niepowtarzalna jakość Mleka Wiejskiego to efekt naturalnej mikrofiltracji i delikatnej pasteryzacji. W przeciwieństwie do mleka najczęściej dostępnego w sprzedaży (pasteryzowanego w wysokiej temperaturze powyżej 120°C), mleko Piątnicy pasteryzowane jest w temperaturze 73°C. Niska temperatura przetwarzania pozwala mu zachować więcej składników odżywczych, lepszą przyswajalność oraz naturalny i prawdziwy smak świeżego mleka prosto od krowy. Naturalnie oczyszczone za pomocą mikrofiltrów, idealnie nadaje się do spożycia na zimno prosto z lodówki. Zaletą Mleka Wiejskiego jest również to, że nie trzeba go gotować.
Piątnica proponuje konsumentom Mleko Wiejskie o zawartości 2% lub 3,2% tłuszczu w wygodnym opakowaniu o pojemności 1l, odpowiednio z niebieską lub czerwoną nakrętką. Świeże mleko Piątnicy wymaga zachowania ciągłości łańcucha chłodniczego oraz przechowywania w lodówce w temperaturze od +1°C do +8°C. Po otwarciu mleko należy spożyć w ciągu 24 godzin.
Mleko Wiejskiedostępne jest w ofercie OSM Piątnica od 5 września 2011r. w cenie ok. 2,50 zł/1 l.