Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Greckie potrawy są niezwykle proste w przygotowaniu i pełne aromatu. Sprawdź nasz przepis na avgolemono, czyli grecką zupę cytrynową i rozkoszuj się jej smakiem!

Depositphotos 381351600 S

Składniki:

  • 6 szklanek bulionu,
  • 0,5 szklanki makaronu w kształcie ryżu,
  • 3 jajka,
  • 3 cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • listki bazylii.

Przygotowanie:

Zagotuj bulion i zmniejsz nieco ogień. Wrzuć makaron i gotuj przez kilka minut, według instrukcji na opakowaniu.

Ubij jajka i połącz je z sokiem z dwóch cytryn oraz łyżką stołową zimnej wody. Ucierając, powoli wlewaj do nich jedną, a potem drugą chochlę bulionu.

Następnie wlej do wywaru jajka, a zupę od razu zdejmij z ognia. Energicznie wszystko wymieszaj, uważając, aby jajka się nie ścięły (nie wolno ponownie zagotować zupy!). Dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem.

Pozostałą cytrynę (najlepiej niewoskowaną) sparz wrzątkiem i osusz. Pokrój ją w dość grube plastry. Nałóż zupę do miseczek i udekoruj plastrami cytryny oraz listkami bazylii. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply