
Czekoladowe ciasto z musem to doskonały pomysł na umilenie sobie wiosennego popołudnia. Sprawdź, jak przygotować ten niezwykły deser i ciesz się wyjątkowym smakiem czekolady…
Składniki:
- 0,5 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- 250 g serka mascarpone,
- 300 ml śmietanki (30%),
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki konfitury wiśniowej,
- 3 łyżki wiórków czekoladowych,
- owoce do dekoracji.
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i zmiksuj z solą na pianę. Pod koniec dodawaj partiami cukier i żółtka. Obie mąki przesiej razem z kakao do miski. Dodaj stopniowo do masy i delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem i przelej do niej ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut. Ostudź.
Przygotuj mus: Do rondelka wlej śmietankę. Dodaj połamaną czekoladę. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Ostudź. Dodaj do musu serek mascarpone, cukier puder i konfiturę wiśniową. Wszystko zmiksuj. Ciasto przekrój na pół. Odłóż trzy łyżki musu, resztę rozsmaruj na blacie. Przykryj drugim blatem ciasta. Wierzch posmaruj musem i oprósz wiórkami czekolady. Udekoruj owocami. Gotowe!