Czekoladowe ciasto z musem

Czekoladowe ciasto z musem to doskonały pomysł na umilenie sobie wiosennego popołudnia. Sprawdź, jak przygotować ten niezwykły deser i ciesz się wyjątkowym smakiem czekolady…

Depositphotos 48589969 s 2019

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 300 ml śmietanki (30%),
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki konfitury wiśniowej,
  • 3 łyżki wiórków czekoladowych,
  • owoce do dekoracji.

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek i zmiksuj z solą na pianę. Pod koniec dodawaj partiami cukier i żółtka. Obie mąki przesiej razem z kakao do miski. Dodaj stopniowo do masy i delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem i przelej do niej ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut. Ostudź.

Przygotuj mus: Do rondelka wlej śmietankę. Dodaj połamaną czekoladę. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Ostudź. Dodaj do musu serek mascarpone, cukier puder i konfiturę wiśniową. Wszystko zmiksuj. Ciasto przekrój na pół. Odłóż trzy łyżki musu, resztę rozsmaruj na blacie. Przykryj drugim blatem ciasta. Wierzch posmaruj musem i oprósz wiórkami czekolady. Udekoruj owocami. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply