Czereśnie i wiśnie to pyszne owoce, które zachwycają słodko-cierpkim smakiem. Najpopularniejsze domowe przetwory z wiśni to: kompoty, dżemy i konfitury. Przestawiamy prosty przepis na dżem wiśniowo-czereśniowy, który w połączeniu ze słodką i świeżą bułką będzie idealnym pomysłem na szybkie śniadanie…
Składniki:
- 500 g dojrzałych wiśni,
- 500 g dojrzałych czereśni,
- 300 g cukru,
- 10 g suszonych kwiatów lipy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 200 ml wody.
Przygotowanie:
Wiśnie i czereśnie dokładnie umyj, osusz i wydryluj. Przełóż do garnka i zasyp cukrem. Wrzuć po cztery pestki wiśni i czereśni do garnka. Kwiaty lipy zalej wrzątkiem i odstaw na około godzinę. Następnie, gdy napar ostygnie, dokładnie go przefiltruj. Zalej nim owoce. Dobrze przykryj i odstaw na całą noc. Nazajutrz zagotuj owoce. Zbierz pianę z powierzchni i zmniejsz ogień. Gotuj przez około 2,5 godziny. Na koniec dodaj sok z cytryny i wyłów wszystkie pestki. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 130 stopni Celsjusza przez 30 minut. Gotowe!