Bigos z kiełbasą, czerwonym winem i suszoną śliwką…

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Pora więc przygotować świąteczne smakołyki. Przedstawiamy prosty przepis na bigos z kiełbasą, czerwonym winem i suszoną śliwką. Poczuj smak i magię nadchodzących świąt…

zzzzz

Składniki:

  • 500 g kiełbasy wiejskiej, tradycyjnej,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 600 g świeżej kapusty,
  • 100 g cebuli,
  • 500 ml czerwonego wina,
  • 80 g koncentratu pomidorowego,
  • 10 g suszonych śliwek,
  • 10 g borowików suszonych,
  • majeranek,
  • sol i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Poszatkuj świeżą kapustę i gotuj do miękkości. Następnie posiekaj kapustę kiszoną, odciśnij i ugotuj. Na patelni podsmaż cebulę i kiełbasę. Dodaj koncentrat pomidorowy. Do osobnego garnka wrzuć obie kapusty, podsmażoną kiełbasę z cebulą i koncentratem pomidorowym i zalej wszystko czerwonym winem. Dorzuć śliwki i borowiki suszone. Duś do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Wskazówka! Przygotowane danie podawaj ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Leave a Reply