Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Pora więc przygotować świąteczne smakołyki. Przedstawiamy prosty przepis na bigos z kiełbasą, czerwonym winem i suszoną śliwką. Poczuj smak i magię nadchodzących świąt…
Składniki:
- 500 g kiełbasy wiejskiej, tradycyjnej,
- 500 g kapusty kiszonej,
- 600 g świeżej kapusty,
- 100 g cebuli,
- 500 ml czerwonego wina,
- 80 g koncentratu pomidorowego,
- 10 g suszonych śliwek,
- 10 g borowików suszonych,
- majeranek,
- sol i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Poszatkuj świeżą kapustę i gotuj do miękkości. Następnie posiekaj kapustę kiszoną, odciśnij i ugotuj. Na patelni podsmaż cebulę i kiełbasę. Dodaj koncentrat pomidorowy. Do osobnego garnka wrzuć obie kapusty, podsmażoną kiełbasę z cebulą i koncentratem pomidorowym i zalej wszystko czerwonym winem. Dorzuć śliwki i borowiki suszone. Duś do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Wskazówka! Przygotowane danie podawaj ze świeżym pieczywem.