Jesień już na dobre zagościła na naszych podwórkach. Pora więc zaprosić ją do naszej kuchni. Przedstawiamy prosty przepis na zupę krem z kukurydzy z czarnuszką, papryką i czarnymi oliwkami. Sprawdź i rozkoszuj się smakiem jesieni…
Składniki:
- 1 kolba kukurydzy
- około 1 dużej chochli gorącego bulionu warzywnego
- 1 marchewka z bulionu
- 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
- 1/2 łyżeczki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki posiekanych czarnych oliwek
- 1/3 łyżeczki posiekanej czerwonej cebuli
- 1 szczypta czarnuszki
- sól do smaku
- oliwa z oliwek do skropienia zupy.
Przygotowanie:
Z kolby kukurydzy usuń zewnętrzne liście i powykrawaj ziarna. Przełóż je do kielichowego blendera, dodaj ugotowaną marchewkę i zmiksuj całość. Następnie dolej stopniowo bulion tak, aby powstał gęsty krem. Dopraw do smaku. Przelej zupę do miseczki, posyp papryką, natką pietruszki, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą. Następnie posyp zupę ziarnami czarnuszki i skrop ją oliwą z oliwek.
Wskazówka! Zupę krem można podać z chrupiącymi serowymi grzankami. Dla podkreślenia smaku można dodać nieco ostrej papryki w proszku lub zamiast czerwonej słodkiej papryki dodać posiekane chilli.