Jarmuż zawiera potężną porcję witamin A, C i K, a także składników mineralnych – wapnia, żelaza, potasu, magnezu, miedzi oraz manganu. Pomaga również utrzymać prawidłową wagę – sam w sobie jest niskokaloryczny, a przy tym ułatwia przemianę materii.
Składniki:
– 6-7 liści jarmużu
– ¼ żółtego melona
– 100 g czerwonych winogron
– 100 g sera żółtego typu Radamer
– 100 g pestek dyni
– pieprz grubo zmielony do smaku
Sos do sałatki:
– 3 łyżki musztardy marki Tarsmak
– 3 łyżki miodu
– sok z połówki cytryny
– 3 łyżki oleju
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Wykonanie:
Liście jarmużu dokładnie umyć, wyciąć i odrzucić twarde części, a resztę poszarpać. Melona obrać, pokroić w cząstki. Winogrona przeciąć na pół, a ser pokroić w kostkę. Dodać uprażone na suchej patelni pestki dyni, przygotowany wcześniej sos musztardowo-miodowy i wymieszać. Gotową sałatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy.