Sałatka grecka to pomysł na szybki, zdrowy i – dzięki fecie – pożywny posiłek. Przedstawiamy prosty przepis na grecką sałatkę z serem feta.
Składniki:
– kilka liści sałaty
– 4 mięsiste pomidory
– 2 świeże ogórki
– 1 czerwona cebula
– duże oliwki brązowe lub zielone
– 20 dag sera feta
– oliwa z oliwek
– oregano
– sól
Wykonanie:
Sałatka w Grecji to lokalne danie wiejskie, zatem wszystkie składniki dodawane są “od serca”. Na talerzu układamy porwaną na kawałki sałatę, skrojone pomidory, ogórki i cebulę w krążkach. Dodajemy całe oliwki, skrapiamy oliwą z oliwek (ew. nieco solimy) i mieszamy delikatnie wszystkie składniki. Na wierzchu sałatki układamy grube plastry sera feta. Starajmy się wybierać odpowiedni rodzaj sera, który stanowi główny składnik sałatki i decyduje o jej smaku. Ser posypujemy oregano i podajemy.
To jest tradycyjnie podana sałatka, w Polsce możemy pokroić w plasterki oliwki (bez pestek) i ser feta w kostkę. W takiej postaci częściej spotykamy sałatkę w polskich domach i restauracjach.
Smacznego!