Zupa dyniowa z cieciorką

Jesień powoli puka do naszych drzwi, a pogoda nas nie rozpieszcza. Pora więc przygotować rozgrzewającą zupę dyniową z cieciorką. Sprawdź nasz przepis i rozkoszuj się jesiennym smakiem zupy!

Depositphotos 425500168 s 2019

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido,
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kurkuma,
  • kumin,
  • chili,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • masło,
  • 0,5 słoika gotowanej cieciorki,
  • sól,
  • pieprz,
  • kolendra.

Przygotowanie:

Obierz dynię, a jej miąższ pokrój w kostkę, odrzucając pestki. Posiekaj obrane ziemniaki i marchew. Czosnek zmiażdż, zeszklij na łyżce masła z łyżeczką kuminu, chili i kurkumy. Dodaj warzywa, smaż kilka minut. Wlej sześć szklanek wody. Gotuj pod przykryciem 25 minut.

Zupę zdejmij z ognia, zmiksuj na gładki krem. Następnie wlej mleko kokosowe i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozlej do miseczek lub podawaj w opieczonej i wydrążonej dyni. Do każdej porcji dodaj 2-3 łyżki cieciorki ze słoika. Ozdób kolendrą. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply