Quesadilla: przepis na danie ze słonecznego Meksyku

Przenieśmy trochę meksykańskiego klimatu do naszej kuchni i przygotujmy swoją quesadillę. Proponujemy przepis na quesadillę z kurczakiem i warzywami.

Składniki:

– 3 placki tortilli
– 200 g filetu z kurczaka
– 3 łyżki oleju
– 2 świeże papryki kolorowe
– 5-6 papryczek chilli
– 2 cebule
– 2 garście czerwonej fasoli konserwowej
– 1 garść kukurydzy konserwowej
– 10 pomidorków koktajlowych
– 300 gram sera Monieckiego MSM Mońki
– 150 ml śmietany 18%
– sól

Wykonanie:

Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać fasolkę, kukurydzę i przekrojone na pół pomidorki. Doprawić do smaku solą i chwilę poddusić pod przykryciem. Tak przygotowany farsz rozłożyć naprzemiennie na plackach tortilli, każdą warstwę posypując tarkowanym serem żółtym. Zapiec na blaszce w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Po zapieczeniu przekroić na cztery części. Podawać z kwaśną śmietaną.

Quesadilla danie prosto ze słonecznego meksyku fot. MSM Mońki

Quesadilla - danie prosto ze słonecznego meksyku - fot. MSM Mońki

Smacznego!

Leave a Reply