Patisony to bardzo popularne warzywa, które mają liczne właściwości odżywcze. Są kulinarnymi konkurentami cukinii oraz kabaczków. Sprawdź 5 powodów, dla których warto jeść patisony!
1. Poprawiają koncentrację i pamięć oraz zwiększają odporność na stres
Zawierają dużo magnezu i potasu. Wskazówka! Aby składniki odżywcze lepiej wchłaniały się do naszego organizmu, warto łączyć w posiłku patisony z drobiem.
2. Wzmacniają kości
Zawierają dużo wapnia. Wskazówka! Aby wapń, zawarty w patisonach, lepiej się wchłonął, warto jeść patisony z nabiałem, np. serem feta czy mozzarellą w sałatce lub z jajkiem czy rybami w kanapce.
3. Podnoszą odporność
W swym składzie mają dużo witaminy C, dlatego jesienią, kiedy nasz system odpornościowy jest osłabiony, warto je jeść nawet 3-4 razy w tygodniu. Wskazówka! Nie łącz patisonów z zielonymi ogórkami, bowiem takie połączenie utrudnia wchłaniane witaminy C przez nasz organizm.
4. Poprawiają trawienie
Zawierają duże ilości błonnika, który zwiększa metabolizm. Dodatkowo są lekkostrawne i niskokaloryczne, co sprzyja odchudzaniu.
5. Obniżają poziom cukru
Regularne spożywanie patisonów, pomaga unormować cukier i obniża ryzyko zachorowania na insulinooporność czy cukrzycę. Warzywa te mają niski indeks glikemiczny, więc mogą je jeść nawet diabetycy.