Na dziś polecamy zupę z dyni, bardzo bogatą w niezbędne nam składniki. Dynia zawiera pełnowartościowe tłuszcze roślinne, znajdujące się w jej pestkach. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu a także błon komórkowych. Aspekt zdrowotny to nie wszystko, zupa ta jest również bardzo smaczna. Polecamy!
Składniki:
– 1 nieduża dynia
– 4 średnie cebule
– 3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
– 800 ml rosołu drobiowego lub wołowego
– 1 szklanka śmietany
– 3 płaskie łyżeczki mąki
– sól, pieprz do smaku
Jak przygotować:
Dynię obieramy i usuwamy pestki. Całość miąższu kroimy w kostkę. Cebulę siekamy niezbyt drobno. Dynię i cebulę zalewamy w garnku z rosołem, dodajemy sok z cytryny lub ocet winny, sól i pieprz. Gotujemy pół godziny. Warzywa odcedzamy, przecieramy przez sito lub miksujemy w blenderze. Śmietanę zagęszczamy mąką, dodajemy do zupy, mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Zupa z dyni świetnie smakuje posypana pestkami słonecznika.
Życzymy smacznego!