Sałatka z indykiem i truskawkami

Nie masz pomysłu na pyszną i pożywną przekąskę? Przedstawiamy prosty i szybki przepis na sałatkę z indykiem i truskawkami. Sprawdź i zainspiruj się!

Składniki:

  • filet z indyka ze skórą,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki miodu,
  • sok z cytryny,
  • szklanka truskawek,
  • 2 awokado,
  • 150 g koziego, kremowego sera,
  • 4 łyżki posiekanych orzeszków piniowych,
  • 4 łyżki posiekanych pistacji,
  • garść szpinaku,
  • 6-8 listków bazylii,
  • sól,
  • pieprz biały,
  • oliwa.

Przygotowanie:

Dzień wcześniej filet z indyka umyj i osusz. Posmaruj go dokładnie sosem, zrobionym z miodu, soku z cytryny, oliwy, soli oraz pieprzu. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Nazajutrz przełóż indyka do natłuszczonej blaszki i przykryj folią aluminiową. Piecz w 220 stopniach Celsjusza przez półtorej godziny (na ostatnie 15 minut zdejmij folię).

Na duży półmisek wyłóż liście szpinaku i bazylii.

Awokado obierz i pokrój w długie półplasterki. Razem z pokrojonymi truskawkami ułóż je na szpinaku.

Dodaj pokrojony ser i filet. Posyp orzechami, oprósz solą, pieprzem i polej oliwą. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply