Nie masz pomysłu na pyszną i pożywną przekąskę? Przedstawiamy prosty i szybki przepis na sałatkę z indykiem i truskawkami. Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki:
- filet z indyka ze skórą,
- 4 łyżki oliwy,
- 3 łyżki miodu,
- sok z cytryny,
- szklanka truskawek,
- 2 awokado,
- 150 g koziego, kremowego sera,
- 4 łyżki posiekanych orzeszków piniowych,
- 4 łyżki posiekanych pistacji,
- garść szpinaku,
- 6-8 listków bazylii,
- sól,
- pieprz biały,
- oliwa.
Przygotowanie:
Dzień wcześniej filet z indyka umyj i osusz. Posmaruj go dokładnie sosem, zrobionym z miodu, soku z cytryny, oliwy, soli oraz pieprzu. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Nazajutrz przełóż indyka do natłuszczonej blaszki i przykryj folią aluminiową. Piecz w 220 stopniach Celsjusza przez półtorej godziny (na ostatnie 15 minut zdejmij folię).
Na duży półmisek wyłóż liście szpinaku i bazylii.
Awokado obierz i pokrój w długie półplasterki. Razem z pokrojonymi truskawkami ułóż je na szpinaku.
Dodaj pokrojony ser i filet. Posyp orzechami, oprósz solą, pieprzem i polej oliwą. Gotowe!