Jadalny koszyczek pełen kwiatów

26 maja każdy chce podarować mamie coś niezwykłego. W swoje święto, mamy powinny poczuć się naprawdę wyjątkowo. Prezent nie musi być drogi, ważne żeby wywołał ogromny uśmiech. Ugotuj dla mamy coś wspaniałego. Świetnym pomysłem jest serowy koszyk pełen pięknych jadalnych kwiatów. Będzie pysznie, kolorowo i pachnąco!

Dzień Mamy powinien być wyjątkowy. Bukiet kwiatów to świetny pomysł, jednak jeśli chcemy podarować mamie coś naprawdę wspaniałego, dajmy jej swój czas! Wspólna kolacja własnoręcznie przygotowana przez dziecko, z pewnością ucieszy każdą mamę. W tym wyjątkowym dniu można popuścić wodze fantazji. Zrezygnujmy z tradycyjnego bukietu i połączmy piękne z użytecznym! Serowe koszyczki wypełnione wspaniałym nadzieniem i udekorowane jadalnymi kwiatami, to cudowny pomysł na niebanalny prezent. Do ich przygotowania nie potrzebne są duże kulinarne umiejętności, dlatego każdy może stworzyć piękny jadalny koszyczek. Jedyną trudnością może być dobór odpowiedniego sera – Najbardziej odpowiednim serem do stworzenia koszyczków będzie ser Podlaski MSM Mońki. Jego łagodny smak z lekko pikantną nutą dodaje wyrazistości, a dzięki sprężystemu miąższowi ser łatwo zetrzeć na tarce. Zanim zetrzemy ser, włóżmy go do lodówki. Dzięki temu jeszcze bardziej ułatwimy sobie pracę. Zapieczony w formie koszyczków ser Podlaski będzie pięknie wyglądał i z pewnością świetnie smakował – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Śliczne koszyczki proponujemy wypełnić lekką sałatką z łososiem wędzonym. Całość udekorujmy pysznymi kwiatami. W maju najlepiej użyć fiołków (rogatych, leśnych i polnych), stokrotek, czy kwiatów bzu. Do serów idealnie pasuje też łagodny smak bratka ogrodowego. Do serowo – kwiatowego bukietu można też dodać kwiaty szczypiorku czy lubczyku. Pamiętajmy tylko o bezpieczeństwie! Nie zbierajmy kwiatów na terenach, które mogły być zanieczyszczone, nie kupujmy ich też w kwiaciarni. Najlepiej kupić kwiaty przeznaczone do spożycia albo samemu zasiać w ogródku, czy po prostu w doniczce. Jadalny kosz z chrupiącego żółtego sera wypełniony kolorowymi kwiatami zachwyci i wzruszy każdą mamę. Sukces gwarantowany!

jadalny koszyczekOto nasza propozycja serowego koszyczka na Dzień Mamy:

Jadalny kosz z kwiatami dla Mamy:

Składniki:

  • 250 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
  • garść roszponki
  • garść rukoli
  • 80 g łososia wędzonego
  • łyżka soku z cytryny
  • garść różnego rodzaju jadalnych kwiatów
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować szklaneczkę o średnicy ok. 4 cm i ustawić ją do góry dnem. Na rozgrzaną patelnię wsypać cienką warstwę sera i delikatnie uformować mały placuszek. Gdy ser się roztopi i stworzy zwarty placek, delikatnie zdjąć go za pomocą łopatki i przenieść na szklaneczkę nieprzypieczoną stroną od dołu. Kiedy ser będzie jeszcze miękki, uformować z niego koszyczek zaginając brzegi placka lekko pod spód. Gdy koszyczek stwardnieje, delikatnie zdjąć go ze szklanki. Ułożyć w nim rukolę i roszponkę. Łososia pokroić w paseczki i skropić sokiem z cytryny, dodać do koszyczków. Całość przyprawić solą i pieprzem. Na wierzchu koszyczków ułożyć jadalne kwiaty.

Leave a Reply