Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym

Pomysł na zapiekanego bakłażana z farszem

Składniki:

– bakłażan – 2 średnie sztuki
– mięso mielone – 500 g
– cebula – 2 średnie sztuki
– papryka świeża – 1 szt.
– czosnek – 4 ząbki
– natka pietruszki – ½ pęczka
– pomidor – 2 szt.
– sól, pieprz do smaku
– ser żółty – 200 g
– sos czosnkowo-ziołowy Tarsmak

Wykonanie:

Bakłażany umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środki. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 100 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić bakłażany. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane bakłażany położyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temp. 180 st. C. przez ok. 45 – 50 minut. Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym Tarsmak.

baklazany faszerowane miesem przepis

Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym

Leave a Reply