Jesień w polsko-włoskiej wersji – tak w skrócie można nazwać to danie. Prawdziwy włoski makaron w połączeniu z borowikami, prosto z polskiego lasu. Za sprawą śmietanki i masła danie jest delikatne, a świeży rozmaryn dba o niezwykły aromat potrawy. Całość prezentuje się pięknie i smakuje wyśmienicie – smacznego!
Składniki:
– śmietana 18% „Piątnica” – 250g
– Masło Ekstra „Piątnica” – 2 łyżki
– makaron tagliatelle – 250g
– świeże borowiki – 500g
– cebula – 1 średnia szt.
– mąka pszenna – 1 łyżeczka
– sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy – do smaku
– sos sojowy – 1 łyżeczka
– świeży rozmaryn – 1 gałązka
Wykonanie:
Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.
Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy