
Pyszna, zdrowa i pożywna zupa z białych szparagów. Spiesz się, sezon na szparagi trwa bardzo krótko.
Składniki:
– 1 pęczek białych szparagów (sprawdźmy, czy są świeże, elastyczne i jędrne)
– 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego (bulion kilkakrotnie przelejmy przez sitko, by późniejszy krem był idealnie gładki)
– 1 ziemniak
– 1 cebula
– 1 łyżka śmietany (możemy zdecydować się na jogurt naturalny, zupa będzie bardziej FIT)
– 1 żółtko
– szczypta soli, pieprzu
– 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
– szczypta cukru
– 1 kawałek bułki pszennej
– 2 zielone szparagi
Wykonanie:
Szparagi obieramy, myjemy i kroimy na kawałki (robiąc zupę ze szparagów nie musimy obrywać zdrewniałych końcówek). Pokrojone szparagi dodajemy do garnka, dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i zeszkloną wcześniej cebulę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie z kilkoma łyżkami gorącego wywaru rozrabiamy śmietanę (lub jogurt) i dodajemy ją do garnka, energicznie mieszając.
Żółtko rozdrabniamy widelcem w miseczce, łączymy je z kilkoma łyżkami gorącej zupy i dodajemy do garnka, znów stale mieszając, tak, by wszystkie składniki połączyły się.
Zdejmujemy zupę z ognia i studzimy. Następnie bledujemy zupę na gładki krem, przecieramy ją przez sitko, by pozbyć się ewentualnych włóknistych resztek szparagów.
W piekarniku lub na patelni robimy grzanki z pokrojonej w kostkę i skropionej oliwą bułki. Umyte zielone szparagi lekko blanszujemy i kroimy na trzy części. Znów podgrzewamy zblendowaną zupę, dodając do smaku szczyptę soli, pieprzu i cukru, a także łyżeczkę startej gałki muszkatołowej.
Przelewamy zupę do głębokich talerzy, posypujemy grzankami i dekorujemy zielonymi kawałkami szparagów.

Zupa krem z białych szparagów
Smacznego!