Gotową kiszkę wystarczy polać gorącymi grzybami w śmietanie, by uzyskać potrawę iście z myśliwskiej chaty.
Składniki:
– Kiszka ziemniaczana firmy Gzella opakowanie
-grzyby leśne 600g
– cebula 3 średnie sztuki
– olej 3 łyżki
– śmietana kwaśna 18% 200 ml
– śmietanka słodka 18% 200 ml
– sos sojowy 1 łyżeczka
– sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
– natka pietruszki
Wykonanie:
Oczyszczone grzyby wrzucić na gotującą i osoloną wodę. Gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty. Następnie odcedzić i dokładnie przepłukać zimną wodą. Cebulę pokroić w grube piórka i zeszklić na oleju. Następnie dodać grzyby i całość chwilę poddusić. Obie śmietany połączyć ze sobą, dodać do grzybów, doprawić do smaku sosem sojowym i pozostałymi przyprawami. Wymieszać i doprowadzić do zagotowania często mieszając.
Kiszkę ziemniaczaną wycisnąć z flaka i przełożyć do porcyjnych naczyń żaroodpornych. Zapiekać w piekarniku w 180°C przez 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć na talerz i polać gorącymi grzybami w śmietanie. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!