Kurczak pieczony z warzywami to najprostsza i jednocześnie najpopularniejsza wersja potrawy jednogarnkowej.
Składniki
1 kurczak o wadze około 2 kg
1 duży bakłażan
2 czerwone papryki
2 cebule
Mieszanka ziołowa do natarcia mięsa
Sól i pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
+ 40g roztopionego masła
Mieszanka ziołowa do natarcia warzyw
Sól i pieprz
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka octu
2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Przygotowanie potrawy najlepiej rozpocząć od sporządzenia mieszanek ziołowych, które nadadzą smakowity aromat mięsu i warzywom. W dwóch osobnych naczyniach mieszamy wszystkie wymienione składniki receptury i odstawiamy, by się „przegryzły”.
Kolejnym etapem jest przyprawienie kurczaka. Aby skrócić czas jego pieczenia możemy rozciąć go na połowę wzdłuż kręgosłupa, a następnie rozłożyć na tacce. Mięso możemy odłożyć na chwilę do lodówki i przejść do przygotowania warzyw.
Cebulę dokładnie obieramy i kroimy w piórka. Bakłażany i papryki myjemy, a następnie kroimy na średniej wielkości kawałki. Wszystkie warzywa przesypujemy do dużej miski, zalewamy wcześniej przygotowaną mieszanką ziołową i dokładnie mieszamy, tak, by każdy kawałek został pokryty przyprawami. Miskę odstawiamy i przechodzimy do nacierania ziołami kurczaka. Kiedy mięso jest już pokryte przyprawami, polewamy je roztopionym masłem. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰ C i pieczemy przez 1 godzinę. Na pół godziny przed końcem wyjmujemy tackę, wykładamy na nią przyprawione warzywa i kontynuujemy pieczenie. W trakcie pieczenia kurczaka – tuż przed wyłożeniem warzyw – możemy zlać do osobnego naczynia tłuszcz i sok, który wypłynie z mięsa.
Smacznego!
Przepis od: Jan Niezbędny