Szukasz prostej i szybkiej przekąski na sylwestrowy wieczór? Podpowiadamy, jak przygotować pyszną pastę z pieczonego bakłażana i chrupiące, ziemniaczane krokiety. Z pewnością danie to posmakuje gościom. Sprawdź i zainspiruj się…
Składniki na pastę z bakłażana:
- 2 bakłażany,
- 2 szczypty soli,
- oliwa z oliwek – do skropienia bakłażanów,
- 1 płaska łyżka pasty z orzeszków ziemnych,
- czosnek – 1 ząbek + 0,5 ząbka do dekoracji
- szczypta pieprzu,
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny,
- 2 sztuki suszonych pomidorów w zalewie olejowej,
- olej po suszonych pomidorach – 180 ml + niewielka ilość do skropienia pasty.
Składniki na krokiety ziemniaczane:
- 400 g purée ziemniaczane,
- 0,5 jajka,
- 40 g marynowanych kaparów,
- 1 pęczek świeżego szczypiorku,
- 100 g wędzonego łososia,
- skórka starta z 0,5 cytryny,
- 2 szczypty mielonego białego pieprzu,
- mąka kukurydziana – 2 łyżki + ok. 200 g do panierowania krokietów
- 1 l oleju roślinnego.
Przygotowanie pasty z bakłażana:
Krok 1. Pieczemy bakłażany
Bakłażany przekrawamy na pół, końcówki odcinamy. Miąższ nacinamy w kratkę, tak by nie przeciąć skórki. Oprószamy 1 szczyptą soli, skrapiamy dużą ilością oliwy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190°C. Skórka powinna mocno się pomarszczyć, a miąższ powinien nabrać brązowego koloru.
Gdy bakłażany lekko przestygną, oddzielamy miąższ od skórki za pomocą łyżki.
Krok 2. Przygotowujemy pastę
Miąższ bakłażanów łączymy w naczyniu blendera z pastą z orzeszków ziemnych, czosnkiem, pieprzem, sokiem z cytryny i suszonymi pomidorami. Blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Następnie stopniowo, małymi porcjami, dolewamy olej po suszonych pomidorach, cały czas blendując, aż pasta osiągnie kremową konsystencję. Pod koniec blendowania doprawiamy 1 szczyptą soli.
Krok 3. Podajemy pastę
Pastę podajemy w miseczce. Dekorujemy czosnkiem pokrojonym w plasterki i polewamy z wierzchu olejem po suszonych pomidorach.
Przygotowanie krokietów ziemniaczanych:
Krok 1. Przygotowujemy pastę na krokiety
Purée ziemniaczane łączymy w misce z roztrzepanym jajkiem. Dodajemy odsączone i drobno posiekane kapary, posiekany szczypiorek i łososia pokrojonego w drobną kostkę. Dokładnie mieszamy, by rozprowadzić składniki w masie.
Doprawiamy pieprzem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i ponownie mieszamy.
Krok 2. Panierujemy i smażymy krokiety
Mąkę kukurydzianą przesypujemy na blat i układamy na niej masę ziemniaczaną, tworząc rulonik. Rulonik wałkujemy, by w całości obtoczyć go w mące.
Odcinamy niewielkie krokieciki i smażymy je na głębokim oleju na złoty kolor.
Krok 3. Podajemy krokiety
Usmażone krokiety wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z pastą z bakłażana.