Sylwestrowa pasta z bakłażana i krokiety ziemniaczane

Szukasz prostej i szybkiej przekąski na sylwestrowy wieczór? Podpowiadamy, jak przygotować pyszną pastę z pieczonego bakłażana i chrupiące, ziemniaczane krokiety. Z pewnością danie to posmakuje gościom. Sprawdź i zainspiruj się…

photo 1519671282429 b44660ead0a7 825x510

Składniki na pastę z bakłażana:

  • 2 bakłażany,
  • 2 szczypty soli,
  • oliwa z oliwek – do skropienia bakłażanów,
  • 1 płaska łyżka pasty z orzeszków ziemnych,
  • czosnek – 1 ząbek + 0,5 ząbka do dekoracji
  • szczypta pieprzu,
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny,
  • 2 sztuki suszonych pomidorów w zalewie olejowej,
  • olej po suszonych pomidorach – 180 ml + niewielka ilość do skropienia pasty.

Składniki na krokiety ziemniaczane:

  • 400 g purée ziemniaczane,
  • 0,5 jajka,
  • 40 g marynowanych kaparów,
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • skórka starta z 0,5 cytryny,
  • 2 szczypty mielonego białego pieprzu,
  • mąka kukurydziana – 2 łyżki + ok. 200 g do panierowania krokietów
  • 1 l oleju roślinnego.

Przygotowanie pasty z bakłażana:

Krok 1. Pieczemy bakłażany

Bakłażany przekrawamy na pół, końcówki odcinamy. Miąższ nacinamy w kratkę, tak by nie przeciąć skórki. Oprószamy 1 szczyptą soli, skrapiamy dużą ilością oliwy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190°C. Skórka powinna mocno się pomarszczyć, a miąższ powinien nabrać brązowego koloru.

Gdy bakłażany lekko przestygną, oddzielamy miąższ od skórki za pomocą łyżki.

Krok 2. Przygotowujemy pastę

Miąższ bakłażanów łączymy w naczyniu blendera z pastą z orzeszków ziemnych, czosnkiem, pieprzem, sokiem z cytryny i suszonymi pomidorami. Blendujemy na gładką, jednolitą masę.

Następnie stopniowo, małymi porcjami, dolewamy olej po suszonych pomidorach, cały czas blendując, aż pasta osiągnie kremową konsystencję. Pod koniec blendowania doprawiamy 1 szczyptą soli.

Krok 3. Podajemy pastę

Pastę podajemy w miseczce. Dekorujemy czosnkiem pokrojonym w plasterki i polewamy z wierzchu olejem po suszonych pomidorach.

9def92baea76 0af159c14e0b KW1 okrasa dip z baklazana 31927 11122019 77676 RGB OK 1250x700

Przygotowanie krokietów ziemniaczanych:

Krok 1. Przygotowujemy pastę na krokiety

Purée ziemniaczane łączymy w misce z roztrzepanym jajkiem. Dodajemy odsączone i drobno posiekane kapary, posiekany szczypiorek i łososia pokrojonego w drobną kostkę. Dokładnie mieszamy, by rozprowadzić składniki w masie.

Doprawiamy pieprzem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i ponownie mieszamy.

Krok 2. Panierujemy i smażymy krokiety

Mąkę kukurydzianą przesypujemy na blat i układamy na niej masę ziemniaczaną, tworząc rulonik. Rulonik wałkujemy, by w całości obtoczyć go w mące.

Odcinamy niewielkie krokieciki i smażymy je na głębokim oleju na złoty kolor.

Krok 3. Podajemy krokiety

Usmażone krokiety wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z pastą z bakłażana.

Smacznego!

Leave a Reply