Jesień puka już do naszych drzwi, a długie, jesienne wieczory to doskonały czas na to, aby przygotować coś pysznego. Przedstawiamy prosty przepis na pełną smaków tartę z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą z dodatkiem orzechów włoskich…
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 60 g zmielonych orzechów włoskich,
- 150 g masła,
- 1 jajko.
Składniki na farsz:
- 800 g dyni,
- 1 łyżka oliwy,
- kilka listków szałwii,
- 2 cebule,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- 150 g sera feta,
- 2 jajka,
- 200 ml śmietany kwaśnej,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
W misce rozmieszaj mąkę, sól i zmielone orzechy, dodaj zimne masło i wyrób w palcach na kruszonkę. Dodaj jajko i zagnieść ciasto – przełożyć do folii i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie upiecz dynię – najpierw pokrój ją w niedużą kostkę i ułóż na blasze do pieczenia, polej oliwą i lekko posól – wymieszaj i posyp posiekaną szałwią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, i piecz przez około 15 minut. Następnie pokrój cebulę w cienkie prążki. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj cebulę i smaż na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas przez około 30 minut, aż cebula zbrązowieje. Na koniec dodaj cukier, wymieszaj i smaż kolejne 2 minuty. Formę do pieczenia tarty wysmaruj lekko masłem i wyłóż ciastem. Następnie wstaw na 20 minut do zamrażarki. Po wyjęciu ponakuwaj ciasto widelcem, obłożyć folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz ciasto przez około 10 minut, zdejmij folię i piecz kolejne 5 minut. Na cieście rozłóż kawałki dyni, cebulę i fetę. Następnie w osobnej misce rozmieszaj jajka, dodaj śmietanę, pieprz i sól do smaku. Całość wymieszaj. Zalej masą tartę i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 30 minut. Gotowe!