Botwinka na wędzonych żeberkach

Sezon na botwinkę trwa! Przedstawiamy łatwy i szybki przepis na botwinkę na wędzonych żeberkach. Sprawdź i ciesz się niezwykłym smakiem tej wiosennej potrawy!

Depositphotos 223010832 s 2019

Składniki:

  • 400 g wędzonych żeberek,
  • 400 g surowych żeberek,
  • pęczek botwinki,
  • 4 suszone grzyby,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • zielona część pora,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki śmietany (18%),
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Namoczone dzień wcześniej grzyby, przełóż do garnka razem z umytymi żeberkami. Wlej wodę i dodaj ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli. Zagotuj, zbierz pianę i gotuj dalej przez około 40 minut. Obierz i pokrój marchewkę, pietruszkę i seler oraz umytą i nieobraną cebulę. Dodaj do żeberek i gotuj przez około 20 minut. Dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po 10 minutach umyte i posiekane buraczki. Gotuj wszystko kolejne 10 minut i na koniec dorzuć pokrojone buraczane liście. Gotuj jeszcze przez 8 minut. Następnie odlej trochę zupy, ostudź i wymieszaj ze śmietaną. Wlej do garnka i dodaj zieleninę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply