
Sezon na botwinkę trwa! Przedstawiamy łatwy i szybki przepis na botwinkę na wędzonych żeberkach. Sprawdź i ciesz się niezwykłym smakiem tej wiosennej potrawy!
Składniki:
- 400 g wędzonych żeberek,
- 400 g surowych żeberek,
- pęczek botwinki,
- 4 suszone grzyby,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- zielona część pora,
- 4 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżki śmietany (18%),
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Namoczone dzień wcześniej grzyby, przełóż do garnka razem z umytymi żeberkami. Wlej wodę i dodaj ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli. Zagotuj, zbierz pianę i gotuj dalej przez około 40 minut. Obierz i pokrój marchewkę, pietruszkę i seler oraz umytą i nieobraną cebulę. Dodaj do żeberek i gotuj przez około 20 minut. Dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po 10 minutach umyte i posiekane buraczki. Gotuj wszystko kolejne 10 minut i na koniec dorzuć pokrojone buraczane liście. Gotuj jeszcze przez 8 minut. Następnie odlej trochę zupy, ostudź i wymieszaj ze śmietaną. Wlej do garnka i dodaj zieleninę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe!