
Dobra oliwa, zioła i pomidory to podstawa włoskiej kuchni. Przedstawiamy prosty przepis na naleśniki bazyliowe z ricottą. Sprawdź i poczuj włoski smak w swoim domu!
Składniki ciasta:
- pęczek bazylii,
- 200 ml mleka,
- 150 ml wody,
- 2 jajka,
- 40 g rozpuszczonego masła,
- 200 g mąki,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego.
Składniki farszu:
- 200 g ricotty,
- 0,5 pęczka bazylii,
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie,
- 50 g migdałów,
- sól,
- 2 łyżeczki tartego parmezanu,
- 2 pomidory.
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto: do miski przełóż listki z pęczka bazylii, mleko, wodę, rozpuszczone masło, jajka, szczyptę soli, cukier i mąkę. Wszystko zmiksuj.
Rozgrzej patelnię. Nalewaj chochelką porcje ciasta i smaż po około minucie z obu stron.
Przygotuj farsz: migdały i bazylię posiekaj. Przełóż do miski i wymieszaj z ricottą, solą oraz pokrojonymi, suszonymi pomidorami.
Rozsmaruj na naleśnikach farsz i złóż je na cztery. Podawaj ciepłe, z pokrojonymi pomidorami i posypane tartym parmezanem.