
Kolejne włoskie cudo na talerzu, lazania. Pyszne, pyszne, pyszne – te słowa same się nasuwają jedząc to danie, czy też marząc o nim wracając do domu po ciężkim dniu. Przyznajemy, że jest to oczywiście dosyć ciężki posiłek i kilka kalorii w sobie ma, ale w tym wypadku to nie jest istotne. Lazania jest wspaniała, zabierajmy się do pracy i zróbmy ją. Smacznego!
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów z puszki
- sos beszamelowy
- makaron lazania
- ser żółty
- przyprawy: sól, pieprz, zioła
- natka pietruszki

Lazania z mięsem mielonym
Jak przygotować:
Podsmażamy na oliwie w garnku czosnek, mięso mielone i cebulę. Jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki oraz inne zioła np. bazylię, oregano. Mięso łączymy z koncentratem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem, aby farsz był wyrazisty w smaku. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa. Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą sera aby poszczególne poziomy były ze sobą dobrze sklejone. Układamy drugą i trzecią warstwę.
Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Wszystko zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez około 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto poczekać z konsumpcją 30 minut, aby lazania stała się zwarta.
Życzymy smacznego!