Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pora więc pomyśleć o świątecznych potrawach. Jedną z popularniejszych zup wielkanocnych jest żurek z białą kiełbasą. Podany w chlebie z pewnością zachwyci każdego gościa! Podpowiadamy, jak go zrobić…
Składniki:
- 0,5 kg białej kiełbasy,
- 0,5 kg kości wędzonych od schabu,
- 1 marchewka,
- 1 seler,
- 3 liście laurowe,
- ok. 3 l wody,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 500 ml zakwasu na żurek,
- 1 cebula,
- 300 ml kwaśnej śmietany (18%),
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- jajka ugotowane na twardo.
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą wrzuć: obrane kości i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Następnie wyciągnij kości, obierz z mięsa, pokrój i dodaj do wywaru. Do zakwasu na żurek wlej śmietanę i dodaj do wszystkiego. Białą kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj ją do zupy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Pod koniec gotowania dodaj, przeciśnięty przez praskę, czosnek. Żurek podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Wskazówka! Przed podaniem, dodaj do zupy łyżkę chrzanu. Z pewnością podkreśli on smak świątecznej potrawy!
Smacznego!