Wielkanocne przysmaki… Żurek w chlebie z białą kiełbasą!

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pora więc pomyśleć o świątecznych potrawach. Jedną z popularniejszych zup wielkanocnych jest żurek z białą kiełbasą. Podany w chlebie z pewnością zachwyci każdego gościa! Podpowiadamy, jak go zrobić…

Depositphotos 74041999 s 2019

Składniki: 

  • 0,5 kg białej kiełbasy,
  • 0,5 kg kości wędzonych od schabu,
  • 1 marchewka,
  • 1 seler,
  • 3 liście laurowe,
  • ok. 3 l wody,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 500 ml zakwasu na żurek,
  • 1 cebula,
  • 300 ml kwaśnej śmietany (18%),
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania: 

Do garnka z wodą wrzuć: obrane kości i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Następnie wyciągnij kości, obierz z mięsa, pokrój i dodaj do wywaru. Do zakwasu na żurek wlej śmietanę i dodaj do wszystkiego. Białą kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj ją do zupy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Pod koniec gotowania dodaj, przeciśnięty przez praskę, czosnek. Żurek podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Wskazówka! Przed podaniem, dodaj do zupy łyżkę chrzanu. Z pewnością podkreśli on smak świątecznej potrawy!

Smacznego!

Leave a Reply