Zapiekany chleb faszerowany żółtym serem i masłem czosnkowym

Nadziewany chleb możesz przygotować zarówno w piekarniku, jak i bezpośrednio na grillu. Dodaj do niego ulubione zioła: świeżą bazylię, oregano, rozmaryn czy nawet szczypior.

Składniki:

– bochenek chleba (niekrojony)
– 100 g masła
– 3-4 ząbki czosnku
– 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki (charakteryzuje się wysoką topliwością)
– świeża bazylia lub oregano (ewentualnie suszone zioła)
– sól, pieprz

Przygotowanie:

Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z masłem, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Chleb naciąć wzdłuż i wszerz (tak, aby powstały romby). Należy jednocześnie uważać, aby nie przeciąć spodu bochenka. W nacięcia głęboko wcisnąć masło czosnkowe i pokrojony w paski żółty ser. Można ułatwić sobie tę czynność – rozcięcia możemy delikatnie rozchylać długim nożem. Chleb zwinąć w folię aluminiową i zapiekać w temperaturze ok. 180°C przez 20 minut. Następnie rozwinąć folię i znów włożyć do piekarnika na około 10 minut, do momentu zarumienienia się skórki.
Faszerowany chleb można przygotować również na grillu, należy jednak pamiętać o tym, aby szczelnie owinąć go folią aluminiową, a czas pieczenia dostosować do temperatury i chrupkości, jaką chcemy uzyskać.

zapiekany chlep faszerowany serem

Zapiekany chleb faszerowany żółtym serem i masłem czosnkowym

Smacznego!

Leave a Reply