W sprzedaży dostępne są już truskawki. Warto więc wykorzystać ten wyjątkowy czas i upiec coś pysznego z truskawkami w roli głównej. Sprawdź nasz przepis na tartę z truskawkami oraz serkiem mascarpone i rozkoszuj się smakiem pysznego deseru!
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru pudru.
Składniki na krem:
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g),
- 200 g śmietanki (30%),
- 2 łyżki cukru pudru.
Nie zapomnij o truskawkach!
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę, dodaj 3 łyżki cukru pudru i pokrojone w kostkę masło. Następnie ucieraj do momentu aż powstaną okruszki. Dodaj jajko i zagnieć ciasto rękami, formując kulę. Włóż je do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Przełóż ciasto do formy na tartę i odetnij brzegi. Nakłuj spód widelcem i piecz przez około 15-20 minut.
Serek mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i dodaj ubitą na sztywno śmietanę (30%). Wyłóż masę na spód ciasta. Pamiętaj, aby było ono całkowicie ostudzone. Następnie ułóż na wierzchu truskawki. Gotowe!
Wskazówka! Przechowuj tartę w lodówce!
Smacznego!