Tarta z truskawkami i serkiem mascarpone

W sprzedaży dostępne są już truskawki. Warto więc wykorzystać ten wyjątkowy czas i upiec coś pysznego z truskawkami w roli głównej. Sprawdź nasz przepis na tartę z truskawkami oraz serkiem mascarpone i rozkoszuj się smakiem pysznego deseru!

Depositphotos 12614159 s 2019

Składniki na kruche ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Składniki na krem:

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g),
  • 200 g śmietanki (30%),
  • 2 łyżki cukru pudru.

Nie zapomnij o truskawkach!

Sposób przygotowania: 

Przesiej mąkę, dodaj 3 łyżki cukru pudru i pokrojone w kostkę masło. Następnie ucieraj do momentu aż powstaną okruszki. Dodaj jajko i zagnieć ciasto rękami, formując kulę. Włóż je do lodówki na około 30 minut.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Przełóż ciasto do formy na tartę i odetnij brzegi. Nakłuj spód widelcem i piecz przez około 15-20 minut.

Serek mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i dodaj ubitą na sztywno śmietanę (30%). Wyłóż masę na spód ciasta. Pamiętaj, aby było ono całkowicie ostudzone. Następnie ułóż na wierzchu truskawki. Gotowe!

Wskazówka! Przechowuj tartę w lodówce!

Smacznego!

Leave a Reply