Wiosna to czas, kiedy przyroda budzi się do życia, a my nie możemy doczekać się nowych i świeżych smaków w kuchni. To czas botwinki, pierwszych truskawek i… szparagów. Przedstawiamy bardzo szybki i prosty przepis na spaghetti ze szparagami i z pistacjami. Sprawdź i poczuj smak wiosny!
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- 250 g makaronu spaghetti,
- 50 g pistacji,
- 80 g parmezanu,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Następnie odcedź go, zostawiając wcześniej około 0,5 szklanki wody, w której makaron się gotował. Odłam końcówki szparagów. Resztę warzywa umyj i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Na patelni roztop masło, wrzuć szparagi i smaż je przez kilka minut, aż zmiękną i nieco się zarumienią. Do szparagów na patelni wrzuć ugotowany wcześniej makaron, starty parmezan, posiekane pistacje, kilka kropel soku z cytryny oraz przyprawy. Całość podlej stopniowo kilkoma łyżkami wody, pozostawionej po gotowaniu makaronu. Wymieszaj wszystkie składniki i zestaw z ognia.
Podawaj od razu, oprószając danie dodatkową porcją parmezanu, pistacji i świeżo mielonego pieprzu. Gotowe!
Smacznego!