Spaghetti ze szparagami i z pistacjami

Wiosna to czas, kiedy przyroda budzi się do życia, a my nie możemy doczekać się nowych i świeżych smaków w kuchni. To czas botwinki, pierwszych truskawek i… szparagów. Przedstawiamy bardzo szybki i prosty przepis na spaghetti ze szparagami i z pistacjami. Sprawdź i poczuj smak wiosny!

obrazek 1

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 250 g makaronu spaghetti,
  • 50 g pistacji,
  • 80 g parmezanu,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

Ugotuj makaron al dente, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Następnie odcedź go, zostawiając wcześniej około 0,5 szklanki wody, w której makaron się gotował. Odłam końcówki szparagów. Resztę warzywa umyj i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Na patelni roztop masło, wrzuć szparagi i smaż je przez kilka minut, aż zmiękną i nieco się zarumienią. Do szparagów na patelni wrzuć ugotowany wcześniej makaron, starty parmezan, posiekane pistacje, kilka kropel soku z cytryny oraz przyprawy. Całość podlej stopniowo kilkoma łyżkami wody, pozostawionej po gotowaniu makaronu. Wymieszaj wszystkie składniki i zestaw z ognia.

Podawaj od razu, oprószając danie dodatkową porcją parmezanu, pistacji i świeżo mielonego pieprzu. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply