Tarta serowa z cukinią

Przepis na tartę serową z cukinią poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy:

Składniki:
Ciasto:
– mąka – 300g
– masło – 150g
– żółtko – 2 szt.
– woda – 100ml
– sól do smaku

– młoda cukinia
– ser żółty Morski MSM Mońki w plasterkach
– kilka papryczek chili

Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart.
Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st. C. Na podpieczone ciasto wyłożyć pokrojoną w plasterki cukinię i ser żółty poskładany na cztery. Dla podkreślenia smaku dodać kilka papryczek chili. Tak przygotowaną tartę upiec w piekarniku w 200 st. C. do uzyskania pięknego koloru. Podawać lekko ostudzoną.

Smacznego!

tarta

Fot. MSM Mońki

Leave a Reply