Święta już tuż, tuż. Poznaj przepis na wigilijne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów!
Składniki:
- 1 kg mąki pszenny,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki oleju,
- 0,5 kg kiszonej kapusty,
- 100 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 1 liść laurowy,
- 2 sztuki ziela angielskiego,
- sólo i pieprz.
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie opłucz i namocz w wodzie przez kilka godzin, po czym odsącz i drobno pokrój. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na łyżce oleju. Kapustę drobno posiekaj, przełóż do garnka, dodaj grzyby i cebulę. Następnie wlej wodę, w której moczyły się grzyby, i uzupełnij taką ilością wody, by przykryła wszystkie składniki. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotuj przez około 60 minut, następnie odcedź z nadmiaru wody i poczekaj aż całość przestygnie.
Zagnieć ciasto – połącz mąkę, jajko i masło z dwoma łyżkami oleju. Dolewając stopniowo około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody, wyrób ciasto, aż stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 1-2 mm, wytnij szklanką kółka, na każde kółko nałóż łyżeczkę farszu i sklej brzegi, formując pierogi. Wkładaj je partiami do gotującej się wody. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmij je łyżką cedzakową na półmisek. Gotowe!