Gdy za oknem szybko zapada zmrok, a chłód staje się coraz bardziej dotkliwy, wiele osób sama myśl o wyjściu na zewnątrz przyprawia o zziębnięcie. Co robić w takich sytuacjach? Warto znać sprawdzone sposoby na rozgrzanie, a jednym z nich jest zimowa herbata. Jak ją zrobić? Oto przepis!
Zimowa herbata – jakie zrobić napar, aby rozgrzał w nawet najzimniejszy dzień?
Gdy za oknem robi się coraz chłodniej, wiele osób zaczyna szukać sposobów, by złapać ciepło i się rozgrzać. Dla jednych będzie to np. popołudnie spędzone pod grubym kocem. Niektórzy zapalają też kilka lub kilkanaście świeczek w domu, a jeszcze inni tworzą aromatyczne napary, którymi nie pogardzą nawet największe zmarzluchy. Herbata zimowa to jeden z najpopularniejszych napojów, kory można znaleźć w wielu kawiarniach i restauracjach. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ją samemu w domu.
Poza dość podstawowymi składnikami, ważny jest proces przygotowania. Chodzi o to, aby herbata była aromatyczna, ale jednocześnie, żeby użyte owoce czy przyprawy nie straciły swoich właściwości. Wysoka temperatura często wpływa na niszczenie cennych witamin i minerałów, dlatego warto zwrócić na to uwagę. Szczególnie zimą, dobrze, aby takie napoje, poza walorami smakowymi, dostarczały brakujące mikroskładniki. Z tego względu większość dodatków powinno się łączyć z nieco ostudzoną herbatą. Dotyczy to także cytrusów, ponieważ zawarty w nich kwas zatrzymuje proces parzenia. W efekcie napar może nie mieć ani koloru, ani odpowiedniego smaku.
Miód to jeden ze składników dodawany na sam koniec. W kawiarniach często podaje się go na osobnym spodeczku z prostej przyczyny – słodzik już przy 60°C traci swoje właściwości zdrowotne i pozostaje jedynie płynnym cukrem.
Herbata z imbirem – jakie inne właściwości ma herbata rozgrzewająca?
Zimowa herbata rozgrzewająca to mikstura, dzięki której nawet najchłodniejsze dni przestają być straszne. Ze względu na obecność wielu cennych i wartościowych składników napój może być pity w formie wzmacniacza odporności. Niektóre z dodatków są m.in. bogatym źródłem witaminy C, antyoksydantów, a także wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne lub odkażające. Niektóre z nich będą wsparciem dla osób zmagających się z osłabieniem gardła – słodki miód czy anyż wspomagają leczenie delikatnego nabłonka, dodatkowo działają wykrztuśnie i ochronnie na podrażnione śluzówki. Tego typu napój wykazuje korzystny wpływ na układ trawienny, a to ze względu na obecność wielu prozdrowotnych przypraw jak np. kardamon.
Imbir, kurkuma, cytryna, cynamon, żurawina, maliny – czego nie może zabraknąć w rozgrzewającej herbacie?
Sekret herbat zimowych to dodatki, które sprawiają, że napój zyskuje niepowtarzalne aromaty i właściwości. Wybrane przyprawy, owoce i słodziki mają za zadanie działać rozgrzewająco. Dzięki temu są świetnym rozwiązaniem w czasie chłodów. Kilka łyków wystarczy, aby poczuć przyjemnie ciepło rozchodzące się od środka po całym ciele.
Czego nie może zabraknąć w zimowej rozgrzewającej herbacie? Cukru! Z tego względu najczęściej jako słodzik wybiera się miód, który działa podwójnie – smakowo i prozdrowotnie, a tym samym przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, co jest wyjątkowo przydatne w sezonie przeziębień. Poza miodem jako słodzik często można spotkać się z dodawaniem do herbaty soków i syropów owocowych. Takie z malin, czarnej porzeczki czy żurawiny będą osładzać napar, a ponadto są cennym źródłem witaminy C.
Kolejne składniki o właściwościach przeciwzapalnych, szczególnie przydatne przy infekcjach gardła, to goździki i imbir. Ostry w smaku korzeń łagodzi problemy z trawieniem. Obecność w herbacie cytrusów, szczególnie cytryny i pomarańczy, to świetny dodatek smakowy (kwas owoców przełamuje słodkość miodu), a także bogate źródło witaminy C, niezbędnej we wzmacnianiu odporności w trakcie zimy.
W zimowej herbacie często można trafić na anyż i rozmaryn. Wykazują one działanie przeciwzapalne, co wspiera odporność w trakcie zimy. Co ważne, nadaje korzenny aromat rozgrzewającemu napojowi. Do naparu dodaje się też kurkumę i cynamon. Przyprawy te mają korzystny wpływ na trawienie, a także są świetnymi składnikami prewencyjnymi. Poza tym cynamon działa relaksująco ze względu na swój zapach.
Przepis na idealny napój na jesienne wieczory i zimowe dni
Czego potrzeba, aby zrobić najlepszą rozgrzewającą herbatę na zimę? Oto prosty przepis, kory zajmie dosłownie chwilę. Na wstępie należy przygotować:
- czarną herbatę – do zaparzenia około 0,5 l naparu;
- pomarańczę i cytrynę;
- miód;
- przyprawy: cynamon, kurkuma, kardamon, anyż, goździki;
- korzeń imbiru.
Napar powinno się przyrządzić zgodnie z instrukcją, a w międzyczasie pokroić cytrynę i pomarańczę na plasterki oraz zetrzeć imbir. Następnie do herbaty dodać przyprawy – po łyżeczce cynamonu i kurkumy, dwa kwiaty anyżu i kilka goździków (przed wrzuceniem do herbaty należy rozgnieść główki, aby uwolniły one swój aromat). Potem dorzucić owoce oraz korzeń imbiru i wszystko wymieszać. Na koniec do naparu dodać dwie łyżki miodu.
Napój da się też udekorować innymi owocami, np. malinami i jabłkami. Opcjonalnie można dolać owocowy syrop.