Zupa grzybowa

Na dzisiejszy stół polecamy tradycyjną zupę grzybową z warzywami.

Składniki:

  • 0,5 kg mieszanki warzywnej: marchew, pietruszka, seler, por
  • 3 cebule
  • 4 – 5 dag suszonych grzybów
  • 1,5 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z warzywami

Jak przygotować:

Grzyby myjemy i zalewamy zimną przegotowaną wodą i pozostawiamy na kilka godzin, następnie gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły. Obieramy, płuczemy, kroimy i lekko podduszamy warzywa z połową łyżki masła. Cebulę dodajemy do duszących się warzywa. Do warzyw wlewamy wrzącą, osoloną wodę i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Grzyby odcedzamy z wywaru i drobno siekamy.

Wywar z warzyw przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów. Do wywaru dodajemy grzyby, masło, przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę można podawać z pasztecikami z kapustą lub grzybami.

Życzymy Smacznego!!!

Leave a Reply