Na dzisiejszy stół polecamy tradycyjną zupę grzybową z warzywami.
Składniki:
- 0,5 kg mieszanki warzywnej: marchew, pietruszka, seler, por
- 3 cebule
- 4 – 5 dag suszonych grzybów
- 1,5 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 4 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
Jak przygotować:
Grzyby myjemy i zalewamy zimną przegotowaną wodą i pozostawiamy na kilka godzin, następnie gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły. Obieramy, płuczemy, kroimy i lekko podduszamy warzywa z połową łyżki masła. Cebulę dodajemy do duszących się warzywa. Do warzyw wlewamy wrzącą, osoloną wodę i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Grzyby odcedzamy z wywaru i drobno siekamy.
Wywar z warzyw przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów. Do wywaru dodajemy grzyby, masło, przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę można podawać z pasztecikami z kapustą lub grzybami.
Życzymy Smacznego!!!