Czas przeznaczony na nasz lunch zazwyczaj jest ograniczony, warto z tego względu zadbać o coś pożywnego już w domu. Mamy dla Was kilka ciekawych propozycji na pyszny i jednocześnie pożywny lunch w pracy.
Sałatka ze szpinakiem
Składniki:
- 250g Makaronu Międzybrodzkiego pierożek
- 200g młodych liści szpinaku
- 100g sera żółtego twardego
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 50g łuskanych orzechów włoskich
- 3 łyżki majonezu
- 100ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 7-8 pomidorków koktajlowych
- pieprz grubo mielony do smaku
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i hartujemy.
Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i wykładamy wszystko na patelnię.
Całość lekko podgrzewamy, ale uważamy by nie doprowadzić do wrzenia. Szpinak dokładnie myjemy i dokładamy do sosu. Do potrawy dodajemy makaron, mieszamy całość i układamy na talerz.
Potrawę dekorujemy startym, żółtym serem. Układamy cząstki ugotowanego jajka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i orzechy włoskie. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatka ze szparagami
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron Świderki – 250g
- Szparagi – 15 szt.
- Szynka parmeńska – 4 plastry
- Ser do posypania
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Ocet balsamiczny pół łyżki
- Sok z cytryny pół łyżeczki
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
W pierwszej kolejności gotujemy al. dente Międzybrodzki Makaron świderki.
Szparagi należy delikatnie podgotować na parze, a szynkę pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni.
Makaron łączymy razem ze szparagami oraz szynką.
Na zakończenie musimy wymieszać ocet balsamiczny, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy przygotowanym sosem.
Na gotowe danie sypiemy starty ser i gotowe.
Makaron z musem truskawkowym
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron świderki – 275 g
- truskawki świeże lub mrożone – 1 kg
- śmietanka słodka 36% – ½ litra
- cukier do smaku
- świeża mięta
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zahartować w zimnej.
Truskawki zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.
Makaron polać musem truskawkowym, na mus wyłożyć bitą śmietanę i udekorować listkami świeżej mięty. Potrawę można podawać na zimno i na ciepło.
Przepisy przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka
Polecają: Międzybrodzkie Makarony
Smacznego!