3 pomysły na lunch w pracy

Czas przeznaczony na nasz lunch zazwyczaj jest ograniczony, warto z tego względu zadbać o coś pożywnego już w domu. Mamy dla Was kilka ciekawych propozycji na pyszny i jednocześnie pożywny lunch w pracy.

Sałatka ze szpinakiem

Składniki:

  • 250g Makaronu Międzybrodzkiego pierożek
  • 200g młodych liści szpinaku
  • 100g sera żółtego twardego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 50g łuskanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki majonezu
  • 100ml  jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 7-8 pomidorków koktajlowych
  • pieprz grubo mielony do smaku

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i hartujemy.
Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i wykładamy wszystko na patelnię.
Całość lekko podgrzewamy, ale uważamy by nie doprowadzić do wrzenia. Szpinak dokładnie myjemy i dokładamy do sosu. Do potrawy dodajemy makaron, mieszamy całość i układamy na talerz.
Potrawę dekorujemy startym, żółtym serem. Układamy cząstki ugotowanego jajka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i orzechy włoskie.  Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

salatka ze szpinakiem

Sałatka ze szpinakiem, fot. Międzybrodzki Makaron

Sałatka ze szparagami

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron Świderki – 250g
  • Szparagi – 15 szt.
  • Szynka parmeńska – 4 plastry
  • Ser do posypania
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny pół łyżki
  • Sok z cytryny pół łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

W pierwszej kolejności gotujemy al. dente Międzybrodzki Makaron świderki.
Szparagi należy delikatnie podgotować na parze, a szynkę pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni.
Makaron łączymy razem ze szparagami oraz szynką.
Na zakończenie musimy wymieszać ocet balsamiczny, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy przygotowanym sosem.
Na gotowe danie sypiemy starty ser i gotowe.

salatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami, fot. Międzybrodzki Makaron

Makaron z musem truskawkowym

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron świderki – 275 g
  • truskawki świeże lub mrożone – 1 kg
  • śmietanka słodka  36% – ½ litra
  • cukier do smaku
  • świeża mięta

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zahartować w zimnej.
Truskawki zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.
Makaron polać musem truskawkowym, na mus wyłożyć bitą śmietanę i udekorować listkami świeżej mięty. Potrawę można podawać na zimno i na ciepło.

makaron z truskawkami

Makaron z musem truskawkowym, fot. Międzybrodzki Makaron

Przepisy przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka
Polecają: Międzybrodzkie Makarony

Smacznego!

Leave a Reply