Sałatka grecka

Tradycyjna sałatka kuchni greckiej, w tłumaczeniu na polski nazywa się sałatką wiejską. Proponujemy wersję najpopularniejszą w Polsce, czyli w wersji z sałatą i sosem winegret. Polecamy!!!

Składniki: (4-6 os.)

  • 15 dag sera feta
  • 1 ogórek
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 zielone papryki
  • 1 główka sałaty
  • 20 dag czarnych oliwek
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki mieszanki świeżych ziół
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
Sa%C5%82atka grecka

Ser feta, oliwki, pomidory - sałatka grecka na stole

Jak przygotować:

Obieramy ze skóry pomidory, paprykę oczyszczamy z pestek, ogórek i cebulę kroimy na cienkie plastry. Sałatę myjemy i rozrywamy na kawałki. Składniki te solimy i odstawiamy na 15 minut.

Sos do sałatki: Łączymy oliwę, olej, ocet winny, zioła, przyprawy, pietruszkę i zalewamy nim warzywa.

Dodajemy oliwki i pokrojony w kostkę ser feta, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 20 minut do lodówki w celu schłodzenia i podajemy z pieczywem czosnkowym.

Życzymy smacznego!!!

Leave a Reply