
Tradycyjna sałatka kuchni greckiej, w tłumaczeniu na polski nazywa się sałatką wiejską. Proponujemy wersję najpopularniejszą w Polsce, czyli w wersji z sałatą i sosem winegret. Polecamy!!!
Składniki: (4-6 os.)
- 15 dag sera feta
- 1 ogórek
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 2 zielone papryki
- 1 główka sałaty
- 20 dag czarnych oliwek
- 100 ml oliwy z oliwek
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki mieszanki świeżych ziół
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki

Ser feta, oliwki, pomidory - sałatka grecka na stole
Jak przygotować:
Obieramy ze skóry pomidory, paprykę oczyszczamy z pestek, ogórek i cebulę kroimy na cienkie plastry. Sałatę myjemy i rozrywamy na kawałki. Składniki te solimy i odstawiamy na 15 minut.
Sos do sałatki: Łączymy oliwę, olej, ocet winny, zioła, przyprawy, pietruszkę i zalewamy nim warzywa.
Dodajemy oliwki i pokrojony w kostkę ser feta, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 20 minut do lodówki w celu schłodzenia i podajemy z pieczywem czosnkowym.
Życzymy smacznego!!!