Skrzydełka w sosie barbecue

Pikantne skrzydełka w sosie barbecue to idealna propozycja na grilla. Sprawdź, jak je przyrządzić. Przestawiamy prosty przepis na ten soczysty przysmak!

Depositphotos 150532332 s 2019

Składniki do sosu:

  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • kilka kropel sosu tabasco.

Dodatkowo:

  • 8 dużych skrzydeł,
  • 2 łyżki posiekanej natki,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Przyrządź sos: obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż na oleju. Po 5 minutach dodaj przecier pomidorowy, a po kolejnych 2 minutach ocet winny, cukier, sos sojowy i sos tabasco. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos będzie gęsty.

Skrzydełka umyj, oprósz solą i pieprzem. Włóż do sosu i odstaw na minimum pół godziny. Po upływie tego czasu, wyjmij skrzydełka z sosu. Ułóż na tacce na rozgrzanym grillu na 10-15 minut. Następnie przewróć i ułóż dalej od żaru. Grilluj jeszcze przez około 10 minut. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply