Pierożki nadziewane dynią

Jesień nieodłącznie kojarzy nam się z dynią. Przedstawiamy więc prosty przepis na pierożki z nadzieniem z dyni. Sprawdź i zainspiruj się!

Depositphotos 55978925 s 2019

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 8 łyżek wody,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz z dyni:

  • 250 g miąższu z upieczonej dyni,
  • 1 ząbek upieczonego czosnku,
  • 2 łyżki serka mascarpone,
  • 1 białko,
  • sól,
  • odrobina chilli,
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie ciasta:

Na blacie formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie, wbijamy żółtka i dodajemy oliwę, za pomocą noża, zaczynamy zagniatać ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt wilgotne, dodajemy odrobinę mąki. Jeśli zbyt twarde, dodajemy łyżkę wody. Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 15 min.

Przygotowanie farszu z dyni:

Wsyp wszystkie składniki na farsz z dyni do kielichowego miksera i zblenduj na gładką masę.

Gotową wystudzoną masą nadziewamy pierogi. Pierogi wrzucamy na wrzątek i od wypłynięcia na powierzchnię wody gotujemy 4-5 minut na małym ogniu.

Smacznego!

Leave a Reply