Jesień nieodłącznie kojarzy nam się z dynią. Przedstawiamy więc prosty przepis na pierożki z nadzieniem z dyni. Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki na ciasto:
-
300 g mąki pszennej,
-
8 łyżek wody,
-
4 żółtka,
-
2 łyżki oliwy z oliwek,
-
szczypta soli.
Składniki na farsz z dyni:
- 250 g miąższu z upieczonej dyni,
- 1 ząbek upieczonego czosnku,
- 2 łyżki serka mascarpone,
- 1 białko,
- sól,
- odrobina chilli,
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie ciasta:
Na blacie formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie, wbijamy żółtka i dodajemy oliwę, za pomocą noża, zaczynamy zagniatać ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt wilgotne, dodajemy odrobinę mąki. Jeśli zbyt twarde, dodajemy łyżkę wody. Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 15 min.
Przygotowanie farszu z dyni:
Wsyp wszystkie składniki na farsz z dyni do kielichowego miksera i zblenduj na gładką masę.
Gotową wystudzoną masą nadziewamy pierogi. Pierogi wrzucamy na wrzątek i od wypłynięcia na powierzchnię wody gotujemy 4-5 minut na małym ogniu.