Zupa pomidorowa z zacierką

Tradycyjna polska zupa pomidorowa, najczęściej z ryżem lub makaronem. Proponujemy dla odmiany zupę pomidorową z kurczakiem i zacierką na ostro. Jest bardzo smaczna a zacierka daje zupie bardzo ciekawą konsystencję. Polecamy!!!

Składniki:

  • 1 pierś z kurczka
  • ok. 300 g przecieru pomidorowego
  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 kawałek selera
  • 2 kostki rosołowe
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 liść laurowy
  • ok 3 l wody
  • 7 łyżek gotowej zacierki
  • szczypior
  • odrobina śmietany
Zupa pomidorowa z zacierk%C4%85

Zupa pomidorowa z kurczakiem i zacierką na ostro

Jak przygotować:

Do garnka wkładamy pokrojony na kawałki kurczak, obrane i pokrojone warzywa: marchew, seler, cebula, pietruszka, por. Obrane ze skóry pomidory kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Wszystko zalewamy wodą i dodajemy przecier pomidorowy z przyprawami: kostki rosołowe, paprykę słodką i ostrą, curry, liść laurowy. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez 40 min.

Po tym czasie dodajemy zacierkę i gotujemy przez kolejne 6 minut. Zupę nalewamy do talerzy, posypujemy szczypiorem i dodajemy odrobinę śmietany.

Życzymy Smacznego!!!

Leave a Reply