Tradycyjna polska zupa pomidorowa, najczęściej z ryżem lub makaronem. Proponujemy dla odmiany zupę pomidorową z kurczakiem i zacierką na ostro. Jest bardzo smaczna a zacierka daje zupie bardzo ciekawą konsystencję. Polecamy!!!
Składniki:
- 1 pierś z kurczka
- ok. 300 g przecieru pomidorowego
- 2 duże mięsiste pomidory
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 1 kawałek selera
- 2 kostki rosołowe
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 liść laurowy
- ok 3 l wody
- 7 łyżek gotowej zacierki
- szczypior
- odrobina śmietany
Jak przygotować:
Do garnka wkładamy pokrojony na kawałki kurczak, obrane i pokrojone warzywa: marchew, seler, cebula, pietruszka, por. Obrane ze skóry pomidory kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Wszystko zalewamy wodą i dodajemy przecier pomidorowy z przyprawami: kostki rosołowe, paprykę słodką i ostrą, curry, liść laurowy. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez 40 min.
Po tym czasie dodajemy zacierkę i gotujemy przez kolejne 6 minut. Zupę nalewamy do talerzy, posypujemy szczypiorem i dodajemy odrobinę śmietany.
Życzymy Smacznego!!!