Jeśli chcemy przygotować smaczne danie z sezonowych produktów, warto wybrać risotto. Oprócz smaku jego zaleta jest także szybkość przygotowania – będzie gotowe w 45 minut.
Do przygotowania dania dla 4 osób potrzebne będą:
- 4 piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 4 gałązki świeżego tymianku
- Sól morska, biały pieprz mielony do smaku
- 300 g ryżu krótko ziarnistego do risotto
- 2 łyżki masła
- 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
- 100 g ugotowanych i pokrojonych borowików
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 litr delikatnego bulionu/rosołu z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
- Szczypta szafranu
- 3 łyżki posiekanych pomidorów suszonych
- 80 g świeżo tartego sera parmezan
- Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 1 mały pęczek sałaty rukola
- 1 łyżka oliwy truflowej
Piersi z kurczaka nacieramy przyprawami, oliwą i czosnkiem. Wstawiamy do lodówki obłożone świeżym tymiankiem. Pokrojone w kostkę borowiki i posiekaną dymkę podsmażamy na maśle (ewentualnie możemy dodać jedną łyżkę oliwy), aż staną się szkliste. Dodajemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. Dolewamy wino, mieszamy i zagotowujemy. Nie przestając mieszać dodajemy także szafran i 250 ml bulionu. Następnie mieszamy aż zgęstnieje i stopniowo dodajemy resztę bulionu. Gdy ryż zmięknie, możemy dodać suszone pomidory, szczypior, tarty parmezan i pieprz. Piersi kurczaka smażymy lub grillujemy i kroimy w plastry. Risott nakładamy na talerze, na wierzchu układamy plastry piersi z kurczaka. Dekorujemy rukolą skropioną oliwą truflową.
Smacznego!