Risotto z borowikami i piersią kurczaka

Jeśli chcemy przygotować smaczne danie z sezonowych produktów, warto wybrać risotto. Oprócz smaku jego zaleta jest także szybkość przygotowania – będzie gotowe w 45 minut.

Do przygotowania dania dla 4 osób potrzebne będą:

  • 4 piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • Sól morska, biały pieprz mielony do smaku
  • 300 g ryżu krótko ziarnistego do risotto
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
  • 100 g ugotowanych i pokrojonych borowików
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 litr delikatnego bulionu/rosołu z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
  • Szczypta szafranu
  • 3 łyżki posiekanych pomidorów suszonych
  • 80 g świeżo tartego sera parmezan
  • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 mały pęczek sałaty rukola
  • 1 łyżka oliwy truflowej
risotto grzyby

(Risotto z borowikami i piersią kurczaka, fot. Grupa Drosed)

 

Piersi z kurczaka nacieramy przyprawami, oliwą i czosnkiem. Wstawiamy do lodówki obłożone świeżym tymiankiem. Pokrojone w kostkę borowiki i posiekaną dymkę podsmażamy na maśle (ewentualnie możemy dodać jedną łyżkę oliwy), aż staną się szkliste. Dodajemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. Dolewamy wino, mieszamy i zagotowujemy. Nie przestając mieszać dodajemy także szafran i 250 ml bulionu. Następnie mieszamy aż zgęstnieje i stopniowo dodajemy resztę bulionu. Gdy ryż zmięknie, możemy dodać suszone pomidory, szczypior, tarty parmezan i pieprz. Piersi kurczaka smażymy lub grillujemy i kroimy w plastry. Risott nakładamy na talerze, na wierzchu układamy plastry piersi z kurczaka. Dekorujemy rukolą skropioną oliwą truflową.

Smacznego!

 

 

Leave a Reply