Tortilla z kaszą gryczaną

Pyszne jesienne tortille z kaszą gryczaną – doskonałym źródłem białka i kopalnią cennych witamin, to szybki i pożywny obiad, który dostarczy nam energii na całe popołudnie.

Składniki:

  • 1 opakowanie tortilli (np. Dan Cake – 4 placki)
  • 2 woreczki ( 2x100g) kaszy gryczanej
  • 1 żółta papryka
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • kolendra

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie w/g instrukcji na opakowaniu. Paprykę kroimy w kostkę, pomidorki na połówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy do niej dwa ząbki drobno posiekanego czosnku i delikatnie podsmażamy. Dodajemy pokrojone warzywa i całość dusimy 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kaszę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Patelnię stawiamy z powrotem na mały ogień i podsmażamy 5 minut cały czas mieszając. W tym czasie opiekamy tortille od Dan Cake. Możemy to zrobić w piekarniku – po uprzednim zwilżeniu placków wodą, aby stały się elastyczniejsze. Przekładamy tortille na talerz. Na każdą nakładamy kilka łyżek kaszy z warzywami i posypujemy kolendrą. Tortillę zawijamy i spinamy wykałaczką.

tortilla z kasza gryczana przepis

mat. pras. Dan Cake

Smacznego!

Leave a Reply