Gołąbki ziemniaczane podawane z sosem grzybowym (lub pomidorowym) to kolejne tradycyjne, polskie danie, którego nie powinno zabraknąć na stole wigilijnym. Jak je przygotować? Oto nasz przepis! Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki:
- kapusta włoska,
- 1 kg ziemniaków,
- cebula,
- 2 jajka,
- 6 łyżek kaszy manny lub mąki,
- łyżka majeranku,
- sól,
- pieprz,
- masło do smażenia,
- bulion jarzynowy.
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na maśle. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj z podsmażoną cebulą, jajkami, kaszą manną lub mąką i przyprawami.
Kapustę gotuj w osolonej wodzie, aby zmiękła. Oderwij liście, nożem delikatnie odetnij twarde części. Nadziej farszem ziemniaczanym, nakładając 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Starannie złóż gołąbki tak, aby farsz nie wypłynął.
Dno rondla wyłóż liśćmi kapusty. Ułóż gołąbki w ten sposób, aby ściśle do siebie przylegały. Przykryj kolejnymi liśćmi. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza lub duś około 40 minut pod przykryciem (z dodatkiem niewielkiej ilości bulionu lub wody). Podawaj z sosem pomidorowym lub grzybowym. Gotowe!