Gołąbki ziemniaczane

Gołąbki ziemniaczane podawane z sosem grzybowym (lub pomidorowym) to kolejne tradycyjne, polskie danie, którego nie powinno zabraknąć na stole wigilijnym. Jak je przygotować? Oto nasz przepis! Sprawdź i zainspiruj się!

Depositphotos 149138515 S

Składniki:

  • kapusta włoska,
  • 1 kg ziemniaków,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek kaszy manny lub mąki,
  • łyżka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło do smażenia,
  • bulion jarzynowy.

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na maśle. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj z podsmażoną cebulą, jajkami, kaszą manną lub mąką i przyprawami.

Kapustę gotuj w osolonej wodzie, aby zmiękła. Oderwij liście, nożem delikatnie odetnij twarde części. Nadziej farszem ziemniaczanym, nakładając 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Starannie złóż gołąbki tak, aby farsz nie wypłynął.

Dno rondla wyłóż liśćmi kapusty. Ułóż gołąbki w ten sposób, aby ściśle do siebie przylegały. Przykryj kolejnymi liśćmi. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza lub duś około 40 minut pod przykryciem (z dodatkiem niewielkiej ilości bulionu lub wody). Podawaj z sosem pomidorowym lub grzybowym. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply