Kupując kefir czy serek, należy zwrócić uwagę na warunki przechowywania, które zapewnił sprzedawca, a w domu zadbać o to, by produkt jak najszybciej znalazł się w lodówce. Wybrzuszenie wieczka to naturalny objaw dla przetworów mlecznych zawierających żywe kultury bakterii.
Naturalne i zdrowe produkty Piątnicy są szczególnie podatne na temperaturę otoczenia,ponieważnie zawierają konserwantów. Z tego względu firma zaleca przechowywanie kefirów i serków wiejskich w określonych warunkach chłodniczych (od +1 ºC do +6 ºC).
Brak konserwantów w produktach Piątnicy sprawia, że są one szczególnie narażone na działanie wysokiej temperatury. Może ona doprowadzić do fermentacji owoców w Kefirach deserowych z konfiturą śliwkową, truskawkowo-jabłkową lubwiśniowo-jabłkowąPiątnicy. Zawartość żywych kultur bakterii w Kefirachz konfiturą, Kefirach 0%, 2%oraz Kefirze 0% Fitskutkuje uniesieniem wieczka, o czym producent informuje na opakowaniu. Jest to w pełni naturalny, nieumniejszający wartości produktów objaw, charakterystyczny dla naturalnych produktów pozbawionych jakichkolwiek konserwantów.
Kupując nabiał, powinniśmy zawsze sprawdzać termin przydatności produktu, a także zapoznać się z umieszczoną na opakowaniu informacją na temat zalecanej temperatury przechowywania. Niezależnie od wielkości sklepu, produkty mleczne powinny być eksponowane w lodówkach z odpowiednio ustawioną temperaturą lub klimatyzowanych regałach chłodniczych – nigdy poza miejscem chłodzenia.
Nawyk zwracania uwagi na temperaturę przechowywania nabiału w sklepie pozwoli nam uniknąć przykrych niespodzianek. Nie należy także zapominać o odpowiednim zabezpieczeniu przetworów mlecznych w drodze do domu. Czas, w którym wrażliwe na temperaturę produkty przebywają poza lodówką powinien być jak najkrótszy, dlatego podczas ich zakupu i transportu warto korzystać z termotoreb oraz pamiętać, by nabiału nie pozostawiać w nagrzanym wnętrzu samochodu.
Aby zwrócić uwagę konsumentów na problem przechowywania serków wiejskich i kefirów deserowych, OSM Piątnica wprowadziła specjalne oznakowanie tacek, w których eksponowane są produkty.