
Brokuły to bogata skarbnica witamin, składników mineralnych i sulforafanu, który jest silny przeciwutleniaczem. Smakują doskonale zarówno same, jak i jako składnik wielu dań. Dziś przedstawiamy prosty przepis na kremową zupę z brokułów.
Składniki:
– 0,5 litra bulionu drobiowego
– pół główki brokuła lub jedna mała
– 3 ziemniaki
– świeża bazylia
– 2 cebulki
– sól, pieprz
– masło
Wykonanie:
Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę, by ją zeszklić. Możemy to wykonać od razu w garnku, do którego potem dodajemy pokrojone ziemniaki i zalewamy bulionem. Gotujemy aż ziemniaki będą trochę miękkie. Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i dodajemy do garnka. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy ok. 10 minut.
Zupę studzimy, dodajemy ok. 10 liści świeżej bazylii i miksujemy blenderem na gładki krem. Podgrzewamy, wlewamy do talerzy i podajemy gorącą zupę. Możemy ewentualnie dodać też podsmażone na patelni grzanki lub groszek ptysiowy.

Zupa krem z brokułów
Smacznego!