Frittata z kurczakiem i grzybami

Pogoda sprzyja wspaniałym zbiorom leśnych grzybów. Warto więc przyrządzić z nich pyszne dania. Przedstawiamy prosty i pyszny przepis na frittatę z kurczakiem i grzybami. Sprawdź i zainspiruj się!

obraz24

Składniki:

  • 300 g grzybów,
  • mała pierś z kurczaka,
  • 6 jajek,
  • 2 łyżki posiekanego tymianku,
  • garść liści szpinaku,
  • ząbek czosnku,
  • cebula,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • łyżeczka cukru,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Na 2 łyżkach oliwy podsmaż pokrojoną pierś z kurczaka. Gdy się zarumieni, dorzuć obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż 5 minut.

Oprósz wszystko solą, cukrem i wlej ocet balsamiczny.

Na drugiej patelni na 2 łyżkach oliwy podsmaż oczyszczone i pokrojone grzyby ze szpinakiem. Dopraw solą i pieprzem.

W misce roztrzep jajka. Dodaj tymianek, sól i pieprz, a następnie kurczaka z cebulą i grzyby ze szpinakiem. Wszystko przelej na patelnię z wysokim brzegiem (nadającą się do zapiekania w piekarniku) i smaż 3 minuty.

Wstaw patelnię z frittatą do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekaj przez kilka, aż się zetnie. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply