Pogoda sprzyja wspaniałym zbiorom leśnych grzybów. Warto więc przyrządzić z nich pyszne dania. Przedstawiamy prosty i pyszny przepis na frittatę z kurczakiem i grzybami. Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki:
- 300 g grzybów,
- mała pierś z kurczaka,
- 6 jajek,
- 2 łyżki posiekanego tymianku,
- garść liści szpinaku,
- ząbek czosnku,
- cebula,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- łyżeczka cukru,
- oliwa,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Na 2 łyżkach oliwy podsmaż pokrojoną pierś z kurczaka. Gdy się zarumieni, dorzuć obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż 5 minut.
Oprósz wszystko solą, cukrem i wlej ocet balsamiczny.
Na drugiej patelni na 2 łyżkach oliwy podsmaż oczyszczone i pokrojone grzyby ze szpinakiem. Dopraw solą i pieprzem.
W misce roztrzep jajka. Dodaj tymianek, sól i pieprz, a następnie kurczaka z cebulą i grzyby ze szpinakiem. Wszystko przelej na patelnię z wysokim brzegiem (nadającą się do zapiekania w piekarniku) i smaż 3 minuty.
Wstaw patelnię z frittatą do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekaj przez kilka, aż się zetnie. Gotowe!