
Kotlety ziemniaczane to potrawa, która smakuje nie tylko miłośnikom dań jarskich… Szczególnie jeśli w ich środku znajduje się jakiś farsz. Mięsny, rybny, warzywny lub grzybowy… Wybór należy do Ciebie! Jeśli jednak nie przepadasz za takimi dodatkami, możesz je smażyć bez dodatków, do smaku dodając jedynie śmietanę. Jak więc zrobić pyszne kotlety ziemniaczane? Sprawdź i przekonaj się sam. To proste!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 łyżka stołowa mąki pszennej,
- 4 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedź je i ostudź. Następnie obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Smaż na oleju, do momentu aż się zeszkli. Poczekaj aż wystygnie. Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich podsmażoną cebulę, całe jajko oraz oba rodzaje mąki. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Z gotowej masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj z wybranym przez Ciebie dodatkiem.
Smacznego!