Trudno bez niej wyobrazić sobie jesienny deser. Śliwka węgierka ukryta pod kruszonym ciastem, rozpływa się w ustach. Jest pyszna i zdrowa. Sprawdź nasz przepis na jesienną tartę śliwkową z tymiankiem i zainspiruj się!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 130 g masła,
- 1 jajko,
- 70 g cukru pudru,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 450 g śliwek,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- cukier
- 1 jajko do posmarowania i posypania brzegów tarty,
- świeży tymianek.
Przygotowanie:
Śliwki pozbaw pestek i pokrój na ćwiartki. Przełóż do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier, cynamon i dokładnie wymieszaj. Mąkę, proszek do pieczenia, jajko, cukier puder i masło posiekaj i zagnieć jednolite ciasto. Wstaw do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto przełóż na natłuszczona blachę. Na środek ciasta wyłóż śliwki, pozostawiając przy brzegach około 3-4 cm marginesu. Pozostawiony margines, zawiń do środka. Posmaruj go roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza około 40-45 minut. Poczekaj aż tarta wystygnie i udekoruj ją gałązkami świeżego tymianku. Gotowe!