
Mięso kurczaka zagrodowego jest bardziej delikatne i ma bardziej zwartą strukturę niż mięso zwykłego kurczaka. Oto przepis na kurczaka zagrodowego pieczonego w całości.
Do przyrządzenia 4 porcji będziemy potrzebować:
1 Kurczaka Zagrodowego od Drosed
2 rozgniecione ząbki czosnku
50 g masła
1 pęczek świeżego tymianku
1 pęczek świeżego oregano
2 pokrojone w cząstki cytryny
3 łyżki oleju rzepakowego
Sparzona i starta skórka cytrynowa
Pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
Sól i pieprz do smaku
Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Delikatnie odchylamy skórę od mięsa ud i piersi, tak aby powstały “kieszenie”, które nacieramy pieprzem i solą. Powstałe miejsca wypełniamy masłem i czosnkiem oraz ziołami.

(Pieczony kurczak zagrodowy, fot. Drosed)
Następnie kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia i faszerujemy cząstkami cytryny. Olej łączymy ze skórką cytrynową, pieprzem i solą, oraz papryką, a następnie tą mieszanką nacieramy mięso. Pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze ok. 180 stopni. Co 15 minut kurczaka podlewamy sosem powstałym w trakcie pieczenia. Podajemy z pieczonymi ziemniakami (możemy je piec obok kurczaka w piekarniku), oraz sałatką.