Pieczony kurczak z chrupiącą skórką

Mięso kurczaka zagrodowego jest bardziej delikatne i ma bardziej zwartą strukturę niż mięso zwykłego kurczaka. Oto przepis na kurczaka zagrodowego pieczonego w całości.

Do przyrządzenia 4 porcji będziemy potrzebować:

1 Kurczaka Zagrodowego od Drosed

2 rozgniecione ząbki czosnku

50 g masła

1 pęczek świeżego tymianku

1 pęczek świeżego oregano

2 pokrojone w cząstki cytryny

3 łyżki oleju rzepakowego

Sparzona i starta skórka cytrynowa

Pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki

Sól i pieprz do smaku

Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Delikatnie odchylamy skórę od mięsa ud i piersi, tak aby powstały “kieszenie”, które nacieramy pieprzem i solą. Powstałe miejsca wypełniamy masłem i czosnkiem oraz ziołami.

kurczak

(Pieczony kurczak zagrodowy, fot. Drosed)

Następnie kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia i  faszerujemy cząstkami cytryny. Olej łączymy ze skórką cytrynową, pieprzem i solą, oraz papryką, a następnie tą mieszanką nacieramy mięso. Pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze ok. 180 stopni. Co 15 minut kurczaka podlewamy sosem powstałym w trakcie pieczenia. Podajemy z pieczonymi ziemniakami (możemy je piec obok kurczaka w piekarniku), oraz sałatką.

 

Leave a Reply