Amerykańskie jedzenie najzdrowsze nie jest, wiemy o tym. Natomiast zadajmy sobie pytanie, czyż nie mamy czasem ochoty wbić zębów w soczystego hamburgera? Polecamy go dzisiaj w wersji domowej. Uważajmy jedynie na to, z jaką częstotliwością go spożywamy. Polecamy!
Składniki:
- 50 dkg mielonej wołowiny
- żółtko
- duża szczypta mieszanych suszonych ziół (wedle upodobań)
- bardzo drobno posiekana cebula
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- olej
- do surówki: sałata, pomidor, cebula
Jak przygotować:
Wołowinę, żółtko, zioła i cebulę wyrabiamy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formujemy cztery okrągłe hamburgery w postaci placków. Rozgrzewamy olej i zaczynamy smażyć hamburgery. Szybko zarumieniamy z dwóch stron a później dosmażamy na mniejszym ogniu.
Podajemy z surówką oraz ciepłą bułką.
Życzymy smacznego!!!