Długie dni, ciepłe wieczory i atmosfera wakacji unosząca się w powietrzu to znak, że lato rozpoczęło się na dobre. Jedną z naszych ulubionych form spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu jest piknik w towarzystwie bliskich, znajomych czy rodziny. Jeżeli szukasz inspiracji do przygotowania pysznych i zdrowych przekąsek, przedstawiamy kilka smakowitych propozycji.
Tortilla z roślinnym gyrosem
Tortilla to łatwa, szybka i poręczna przekąska piknikowa. Wariacji na temat tortilli na zimno jest wiele, jednak w naszej wersji wypełniamy ją gyrosem oraz warzywnymi dodatkami.
Składniki:
- 1 opakowanie roślinnego gyrosa Planty,
- 4 placki tortilli,
- 3 duże ogórki kiszone,
- ½ czerwonej cebuli,
- 1 papryka,
- kilka liści sałaty lodowej,
- kilka wykałaczek,
- opcjonalnie ketchup, majonez, sos czosnkowy.
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni podsmaż roślinnego gyrosa, po czym odstaw do wystudzenia. Wszystkie warzywa pokrój w dużą kostkę lub słupki. Sałatę podziel na mniejsze części. Na tortille połóż sałatę, gyrosa oraz warzywa w preferowanej ilości. Możesz dodać także ulubiony sos. Całość zawiń w rulon i zabezpiecz ciasto wykałaczkami. Tortille zawiń w papier śniadaniowy lub folię aluminiową i włóż do przenośnego pojemnika piknikowego.
Sałatka z truskawkami
Na pikniku świetnie sprawdzi się także sałatka z sezonowych warzyw czy owoców. My polecamy ją w orzeźwiającej, wytrawno-słodkiej wersji z dodatkiem truskawek.
Składniki:
- 100g truskawek,
- 200 g rukoli,
- garść orzechów włoskich,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- kilka liści mięty,
- sok z ½ cytryny,
- 1 łyżka octu balsamicznego.
Wykonanie:
Umyte i pozbawione szypułek truskawki pokrój w ćwiartki. Do przenośnej miski dodaj rukolę, truskawki, kilka listków mięty i pokrojone orzechy włoskie. Oliwę, sok z cytryny oraz ocet balsamiczny wymieszaj w osobnym naczyniu i dodaj do miski. Całość delikatnie wymieszaj. Na pikniku podaj sałatkę z ulubionym pieczywem lub solo.
Miniburgery roślinne
Klasyczny burger na pikniku może nie być najlepszą opcją, ale urocze miniburgery roślinne to idealna przekąska na dwa kęsy. Jak je przygotować?
Składniki:
- bułki do mini burgerów,
- łyżka masła,
- kilka liści sałaty,
- roślinne dukaty z soczewicą Planty,
- 1 pomidor,
- 2 duże kiszone ogórki,
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 łyżka majonezu,
- patyczki do burgerów lub długie wykałaczki.
Wykonanie:
Roślinne dukaty usmaż na patelni do uzyskania złocistego koloru. Sałatę podziel na mniejsze kawałki. Pokrój pomidora w krążki, a ogórki w paski. Wymieszaj ketchup z majonezem. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na niej wewnętrzną stronę bułek. Na spodnią część burgera nałóż sos oraz kilka kawałków sałaty, następnie połóż roślinny dukat, krążek pomidora oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość dopełnij drugą połową bułki i wbij patyczek lub długą wykałaczkę. Gotowe miniburgery przełóż do przenośnego pudełka piknikowego.
Muffinki z borówkami
Na pikniku nie powinno zabraknąć także słodkich propozycji. Wysokie temperatury nie sprzyjają słodkościom z czekolady, dlatego warto przygotować coś lekkiego i odpornego na letnie słońce.
Składniki:
- 250 g świeżych borówek,
- 100 g roztopionego masła,
- 125 ml mleka,
- 2 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 170 g cukru
- formy do muffinek.
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do miski wlej roztopione masło, dodaj mleko i jajka. W osobnym naczyniu zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Płynne składniki przełóż do składników sypkich i delikatnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj świeże borówki. Masę przelej do formy do muffinek i wstaw do piekarnika na ok. 20–25 minut do suchego patyczka. Upieczone i ostudzone muffinki posyp cukrem pudrem. Muffinki możesz spakować do przenośnego pojemnika.